Volledige prothese
Een volledige gebitsprothese is een kunstgebit dat wordt gebruikt wanneer alle tanden in een kaak ontbreken. Het is een tandheelkundige prothese die is ontworpen om zowel de esthetiek als de kauwfunctie te herstellen voor mensen die al hun tanden hebben verloren. Een volledige gebitsprothese (kunstgebit) wordt binnen onze praktijk aangemeten door de tandprotheticus, een specialist in het aanmeten, vervaardigen en plaatsen van gebitsprotheses.
Het proces van het verkrijgen van een volledige prothese
De tandprotheticus zal een uitgebreid consult uitvoeren om de specifieke behoeften en wensen van de patiënt te begrijpen. Er zal ook een grondige evaluatie van de mond uitgevoerd worden, inclusief het beoordelen van de kaakstructuur, het tandvlees en andere relevante factoren. Op basis van deze evaluatie zal de tandprotheticus een behandelplan opstellen dat het beste past bij de individuele situatie en de wensen van de patiënt. Het is van belang dat het kaakbot voldoende massa heeft om houvast te geven aan de prothese. Is dit niet het geval, dan is een implantaatprothese wellicht de betere optie.
Vervolgens zal de tandprotheticus afdrukken van de mond nemen om een nauwkeurige pasvorm van de prothese te creëren. Deze afdrukken worden gebruikt als basis voor het vervaardigen van het kunstgebit in het tandtechnisch laboratorium. Tijdens het fabricageproces zal de tandprotheticus ook rekening houden met de esthetiek en de natuurlijke uitstraling van de tanden, zodat het kunstgebit er zo natuurlijk mogelijk uitziet.
Een duurzame & effectieve oplossing
Een goed passende volledige gebitsprothese is van cruciaal belang voor het comfort en het vermogen om normaal te kauwen en spreken. Tandprothetici werken nauw samen met patiënten om ervoor te zorgen dat de prothese goed past en aan hun verwachtingen voldoet, wat bijdraagt aan een betere levenskwaliteit voor mensen die een kunstgebit nodig hebben.
Een jaarlijkse controle bij de tandprotheticus is belangrijk om de pasvorm en de mondgezondheid te controleren en om eventuele aanpassingen aan het kunstgebit te maken als dat nodig is. Met de hulp van een tandprotheticus kan een kunstgebit een duurzame en effectieve oplossing zijn voor mensen die geen eigen tanden hebben en hun kauwvermogen, spraak en zelfvertrouwen willen herstellen.
De gemiddelde gebitsprothese moet tussen de vijf á acht jaar vervangen worden. Dit voorkomt overmatig slinken van de kaak, pijnklachten aan het tandvlees en kaakgewrichtsklachten.